HTML

egyszervolt

"Izgalmas zűrzavar riasztó csűr-csavar, ez a kertekkel teli gyom, kulcshoz az ajtó, lefolyóval telt edényhalom, hüvellyel teli borsó, közelgő távolodó, én vagyok." Donna Williams (részlet)

Belebeszélés

  • gic30: Kiválóan összefoglalja a lényeget. Köszönjük! (2013.09.05. 11:14) Autizmus, média (1.)
  • furilány: Szia Cseho! Írtam neked levelet. Lehet, hogy nem kaptad meg? (2012.04.20. 09:49) re-blog
  • szemlelodo: Nagyon jóóó! Már az ilyenek olvasástól is megjön az ember kedve és tettereje. (2011.05.17. 16:26) Színpadon
  • cseho: de valszeg - Lisbeth Salander alakjanak Pippi az alapja. (2011.03.19. 14:07) Karakterek, könyvek
  • semota: Ilyet én is szoktam, ugyanazt a dalt szoktam összevissza loopoltatni. (2011.03.13. 12:21) mindennapi
  • semota: A bolondokhajójás sztori nagyon LOL, a mentális retinámon megjelent az egész sztori :D Annyira tip... (2011.03.13. 10:33) Autizmus Világnap
  • SpiRitta (törölt): köszönöm ahogy írsz. de tényleg. nehezen jutok el oda, hogy sokat vissza tudjak olvasni, és ezt cs... (2011.02.25. 20:31) A témáról és annak blogolásáról

a spektrum mese

2008.08.17. 13:22 cseho

Bakony

Címkék: utazás számok egyszervolt

Amíg Oli és én dolgoztunk ezerrel, (Oli kevésbé dolgozott, én többé) addig Zsombi 2 hetet a Bakonyban táborozott egy baráti családdal. (Köszönöm a segítséget nekik!, mert nagyon nagy segítség volt, hogy csak egy gyerek körül kellett pörögnöm ebben a 2 hétben...)
Az egyik hétvégén mi is meglátogattuk őket 2 napra. Busszal utaztunk le, ami Olinak nagyon nagy izgalom volt, mivel busszal még nem utazott ilyen sokat, különösen nem a várostól távol. Az autópályán Várpalota felé, a 2 órás út alatt, Oli egyfolytában a melletünk elhaladó autók rendszámtábláit elemezgette betűileg is, és számilag is. Megállapításra került, hogy a magyar autóknak 3 betűből és 3 számból áll a rendszámuk, ami Olinak nem nagyon tetszett, mondván, hogy így páratlan számú betűből és számból vannak -- a páratlan számú dolgokat nem kedveli annyira, a párosakat viszont annál inkább.
Szóval rendszámtábla megfigyelők-elemzők voltunk egész úton, az előttünk és mögöttünk ülők nagyon nagy örömére, akik gondolom kevésbé élvezték a rendszámtáblák rejtelmeiről szóló okfejtéseket, amikor is hirtelen beúszott a képbe egy holland autó, holland rendszámmal. Oli elbűvölve nézi, szinte szóhoz sem tud jutni a gyönyörtől: 2 betűből és 4 számjegyből álló rendszámtábla...
- Ez milyen rendszám? - kérdezi nagy kérdőjelként.
- Holland - válaszolom.
- Holland?!?! - kérdezi vissza csodálattal a hangjában.
- Holland - mondom újra.
- Ha egyszer lesz autónk, ugye nekünk is majd holland rendszámmal adják? Ugye lehet holland rendszámú autónk? - kérdezi csipogva.
(És én meg hirtelen azon kapom magam, hogy komolyan el kezdek azon gondolkodni, hogyan milyen módon tudnám megoldani "a majd, ha egyszer autónk lesz, akkor holland rendszámos autó legyen" kérdését és szinte látom magam, amint kérvényeket barkácsolok mindenkinek az ügy érdekében...) 


Szépen lassan aztán megérkeztünk Várpalotára, ahonnan még egy magyar rendszámú autóval fel kellett mennünk a táborba.
Egész hétvégén csak kirándultunk, természetet megfigyeltünk, szombat este meg lenyomtunk egy jó 2 órás focit is a falu focipályáján. A foci hatására jó pár napig járni is alig bírtam - régen nem mozogtam ilyen sokat ennyire intenzíven - de azért nagyon jó volt, különösen, hogy egy csapatban voltam nagy focista fiammal, Zsombival.
Oli pedig olyan ütemben tekerte le a túrákat, hogy a végén a gyerekek kezdtek el komolyan aggódni a fáradhatatlansága miatt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr40619611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chips 2008.08.17. 22:14:49

régebben a hazai rendszámok is 2 betű - 2 szám - 2 szám kinézetűek voltak (AB-12-34).
viszont ma is vannak hazai forgalomban hasonló felépítésű rendszámmal rendelkező autók. a kedvencem az olditmer vasakra adott OT 12-34 rendszám, de vannak még sokan: a diplomáciai testületek hivatalos járműveinek, (tiszteletbeli) konzuloknak és hasonló formátumú népeknek is ilyen táblácska jár az autójukra (CK 12-34, DT 12-34, HC 12-34) aztán ott vannak a honvédségi járművek (HA 12-34), a mentők (MA 12-34), a rendőrség és hasonlók (RB 12-34), a BV és VPOP állományába tartozó járgányok (RR 12-34) és a külföldi állampolgárok itthon használt autóira való rendszámok (C-X1234). azt hiszem, ennyi kétbetűs van :)
ezek közül a magam részéről az OT rendszámot javaslom a jövőben megpályázni egy hozzávaló kocsival :)


...amúgy ha már Várpalotán voltatok, Veszprémbe nem ugrottatok át? onnan már nincs messze és nekem a kedvenc hazai kisvárosom.... meg például van egy elég jó állatkertjük is - a srácoknak gondolom tetszett volna. és szerintem neked is, van pl. egy egész nagy és dagadtnak tűnő varánusz is, meg sok érdekes hüllő :)

cseho · http://autizmus.blog.hu 2008.08.18. 07:34:14

emlékszem én is a régi rendszámokra, gyerekkorom nagy kedvence volt a rendszámelemzés (látom Te sem vagy kezdő a témában:)), de nem akartam a gyerek szívét fájdítani avval, hogy régen nálunk is ilyen rendszámok voltak, mert abból tutti kiakadás lett volna :)

most nem voltunk Veszprémben, időhiány miatt, pedig én is nagyon szeretem, de csütörtökön megyünk a Balatonra és lehet, hogy elmegyünk megnézni az állatkertet -- a dagadt varánusz felkeltette az érdeklődésem. Utoljára kisgyerekkoromban voltam ott (is)...
süti beállítások módosítása