HTML

egyszervolt

"Izgalmas zűrzavar riasztó csűr-csavar, ez a kertekkel teli gyom, kulcshoz az ajtó, lefolyóval telt edényhalom, hüvellyel teli borsó, közelgő távolodó, én vagyok." Donna Williams (részlet)

Belebeszélés

  • gic30: Kiválóan összefoglalja a lényeget. Köszönjük! (2013.09.05. 11:14) Autizmus, média (1.)
  • furilány: Szia Cseho! Írtam neked levelet. Lehet, hogy nem kaptad meg? (2012.04.20. 09:49) re-blog
  • szemlelodo: Nagyon jóóó! Már az ilyenek olvasástól is megjön az ember kedve és tettereje. (2011.05.17. 16:26) Színpadon
  • cseho: de valszeg - Lisbeth Salander alakjanak Pippi az alapja. (2011.03.19. 14:07) Karakterek, könyvek
  • semota: Ilyet én is szoktam, ugyanazt a dalt szoktam összevissza loopoltatni. (2011.03.13. 12:21) mindennapi
  • semota: A bolondokhajójás sztori nagyon LOL, a mentális retinámon megjelent az egész sztori :D Annyira tip... (2011.03.13. 10:33) Autizmus Világnap
  • SpiRitta (törölt): köszönöm ahogy írsz. de tényleg. nehezen jutok el oda, hogy sokat vissza tudjak olvasni, és ezt cs... (2011.02.25. 20:31) A témáról és annak blogolásáról

a spektrum mese

2008.01.20. 12:06 cseho

Iskola előtt

 




Részlet a Magyar Köztársaság alkotmányából:
70/F.§ (1) A Magyar Köztársaság biztosítja az állampolgárok számára a művelődéshez való jogot.
(2) A Magyar Köztársaság ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező általános iskolával, képességei alapján mindenki számára hozzáférhető közép- és felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők anyagi támogatásával valósítja meg.

Na, ez nagyon jó. Először a "képességei alapján mindenki számára hozzáférhető" részt akartam meglovagolni Olivér iskolakezdésével kapcsolatban, de miután pontosan elolvastam az idevonatkozó részt és nem csak a saját fantáziámra hagyatkoztam, akkor látom, hogy a folytatásban nem szerepel az általános iskola, csak a közép- és felsőfokú oktatás.
Ez most komoly? Egy általános iskolásnál nem számít a képesség, csak berakjuk valahova és megpróbáljuk betömni az agyába azt a tudást, amiről azt gondoljuk, hogy az ő korában már mindenképp tudnia kellene? És aztán majd a középiskolánál megnézzük, hogy tulajdonképpen mire is jutottunk vele?
Látom és tudom, hogy az előtte lévő szövegrész arra utal, hogy az általános iskola ingyenes. Gondolom az a logika, hogy az általános iskola ingyenes - tehát örülj annak, amit ingyen kapsz. Kuss.

Megkérdeztem Katit az Autiban, hogy mégis milyen suli lenne ideális Olivér számára. Integrált, de kis osztály létszámú hangzott a válasz.
Kijelölt integráló iskolák vannak, így lehúzhattam a listáról a nem integráló iskolákat, majd a következő lépésben kihúzhattam a listámról a kijelölt integráló iskolákat is, mert ők magas osztály létszámon pörögnek.
Marad az alapítványi iskola pénzér'. Az ingyenes út úgy tűnik nem fog menni.
Konkluzió:
70/F.§ (1) A Magyar Köztársaság biztosítja az állampolgárok számára a művelődéshez való jogot.
(2) A Magyar Köztársaság ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező általános iskolával, képességei alapján mindenki számára hozzáférhető közép- és felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők anyagi támogatásával valósítja meg.

Én, ha már így alakult akkor Montessoriban gondolkodom. Persze nem tudom mindez, hogyan lesz kivitelezhető. Montessorit viszonylag messze tőlünk találtam csak, és fogalmam sincs, hogy hogyan tudnám megoldani az egyszerre legalább 2 helyen levést a reggeli és esti órákban, valamint az ehhez tartozó összes utazgatást. Mindezt úgy, hogy elméletileg és gyakorlatilag is napi 8 órát dolgozom.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr48294310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yeto 2008.01.22. 10:29:24

www.kezenfogva.hu/

A kézenfogva alapítvány hirdette magát valamelyik este vmelyik rádióban, hogy tartanak jogászokat kimondottan a fogyatékosokat és autistákat (nem köztük, hanem és) ért jogsértések esetén mérendő ellencsapásokra.

Mondtam volna személyesen is, csak így hogy nem találkozunk elég nehéz.
J.

cseho · http://autizmus.blog.hu 2008.01.22. 16:06:47

Ez egy javaslat, amit az Auti mondott, de egyáltalán nem biztos, hogy a szakértői ezt el is fogja fogadni, már pedig a szakértői bizottság szava a döntő ez ügyben. És ha a szakértői integráló iskola mellett dönt, akkor nem nagyon tudok pattogni, hogy a fiamat jogsérelem érte, mert nem érte. Be lett iskolázva, igaz, hogy nagy osztálylétszámúba, de be lett iskolázva és innnentől kezdve kuss.
Az új szabály az, hogy 70-es IQ felett minden gyereket integrálni kell, és persze integrálnak is. Hallottam nem egy olyan szülőt aki könyörgött, hogy rakják vissza a szegregált iskolába a gyerekét, mert az integrált nem megy neki, de mivel a törvény az törvény, így maradt az integráltba, kudarc élményeket szerezni és kurvára nem számított, hogy a pszichológus azt véleményezte, hogy a gyerek nem integrálható és inkább nem kéne ezt az egészet a gyerek érdekében erőltetni.

cseho · http://autizmus.blog.hu 2008.01.22. 16:09:41

"így maradt az integráltban", nem integráltba - mer' mingyá szívbajt kapok, hogy nem tudom a -ba, -be, -ban, -ben -t rendesen alkalmazni...

Yeto 2008.01.22. 17:09:44

Ja, én az ovira gondoltam, meg arra, hogy felveszik a dupla fejpénzt és zsíroskenyérre költik fejlesztés helyett.

cseho · http://autizmus.blog.hu 2008.01.22. 17:58:14

ja, ja. süket sógorék beszélgetnek... :)

pont amikor erről beszéltünk, akkor szólt az ovónő, hogy felmérte a fejlesztőpedagógus és elkezdett vele foglalkozni.
Persze a felmérését a fejl. pedagógusnak még nem láttam, mert ő vele sosem találkozom. Így jár az, aki 1/4-1/2 6 magaságában jár a gyerekéért.
Ma azt az üzit kaptam az ügyeletes ovónőtől, hogy a vezetőnő holnap reggel vár az irodában. Azt nem tudta ő sem, hogy miről akar velem beszélni. Kíváncsi Fáncsiként várom.

És tripla fejpénz, nem dupla. Auti gyerekért tripla pénz jár. De ehhez kell a szakértői bizottság papírja, nem elég csak a diagnózist bemutatni. A diagnózist a szakértőinek is kell elfogadnia.

cseho · http://autizmus.blog.hu 2008.01.22. 21:22:13

El és kijelölte az ovit ovódának. De most kezdődik újra a sulis pörgés, amikor iskolát jelölnek ki, úgy, hogy autizmushoz értő ember nem ül a szakértői bizottságban. Amíg nem lett meg az Auti papírja addig Olit küldték volna suliba, mint egy talán tanulási problémás gyereket, és ha anyuka ez nem válik be akkor átrakjuk másik iskolába majd, kitélellel. Ő egy gyerek, nem egy tégla, csakhogy szimbolikus legyek. És szeretném, ha más érzésekkel élni meg a nagyobb gyerekkorát - kamaszkorát, mint én.

Yeto 2008.01.23. 10:51:14

Kriszta vagyok, szia! Az Örsön lévő montessori is túl messzi nektek? Vagy az annyira nincs is az Örsön? Tényleg kemény dió. Kaptam egy infót a szociális segítő hálózatról, ők vállalnak ilyesmit mint gyerek oviba és suliba hordása.Ők is fejpénzt kapnak, szóval nekik is megéri. Ez ugyan Heves megyei infó, de hátha Bp-en is működik ilyesmi.

cseho · http://autizmus.blog.hu 2008.01.23. 22:51:56

köszi az info-t, utána nézek ennek. tök jó lenne, ha lenne valami ilyesmi itt is.
Azért lenne jobb a Sibrik, mert az gimi is egyben és, ha jó a dolog akkor kár is lenne váltogatni akárhova máshova.
süti beállítások módosítása