HTML

egyszervolt

"Izgalmas zűrzavar riasztó csűr-csavar, ez a kertekkel teli gyom, kulcshoz az ajtó, lefolyóval telt edényhalom, hüvellyel teli borsó, közelgő távolodó, én vagyok." Donna Williams (részlet)

Belebeszélés

  • gic30: Kiválóan összefoglalja a lényeget. Köszönjük! (2013.09.05. 11:14) Autizmus, média (1.)
  • furilány: Szia Cseho! Írtam neked levelet. Lehet, hogy nem kaptad meg? (2012.04.20. 09:49) re-blog
  • szemlelodo: Nagyon jóóó! Már az ilyenek olvasástól is megjön az ember kedve és tettereje. (2011.05.17. 16:26) Színpadon
  • cseho: de valszeg - Lisbeth Salander alakjanak Pippi az alapja. (2011.03.19. 14:07) Karakterek, könyvek
  • semota: Ilyet én is szoktam, ugyanazt a dalt szoktam összevissza loopoltatni. (2011.03.13. 12:21) mindennapi
  • semota: A bolondokhajójás sztori nagyon LOL, a mentális retinámon megjelent az egész sztori :D Annyira tip... (2011.03.13. 10:33) Autizmus Világnap
  • SpiRitta (törölt): köszönöm ahogy írsz. de tényleg. nehezen jutok el oda, hogy sokat vissza tudjak olvasni, és ezt cs... (2011.02.25. 20:31) A témáról és annak blogolásáról

a spektrum mese

2009.07.06. 08:45 cseho

Bizonyítványok

Címkék: sztereotípia autizmus iskola integrálás egyszervolt

Azt kell, hogy mondjam, hogy én szeretem a szöveges évvégi értékelést, mert ha jól írják meg, akkor tényleg rengeteg mindent elmond az ember gyerekéről. Sokkal többet, mint az ötös skálán egy valahol elhelyezkedő számjegy.

Mindkét fiam értékelésére nagyon büszke vagyok. Nem azért, mert arról szólnak, hogy mindkét gyerek mennyire tökéletes és über király arc, hanem azért, mert szemmel láthatóan képességeikhez mérten kihozták magukból a maximumot. És ez jó, mert ennél többet nem is várok tőlük.

Azon viszont, állati nagyot röhögtem, amikor a két fiam magatartás leírását elolvastam - az autizmusról keringő sztereotípikus leírások iróniája ez.
Hogy miért? Azért, mert az autizmussal diagnosztizált fiam magatartás értékelése egy együttmüködő gyerekről szól, ellentétben avval, amit általában az autizmus leírásokban írnak, mint jellegzetes fő "autista tünet":
"Olivér vidám, barátságos kisfiú. Társaival szívesen barátkozik. Bevonja őket fantáziajátékaiba. A konfliktushelyzetek mindig félreértésből adódnak. Mindenki szereti. A felnőttekkel őszinte, kedves. Törekszik a megbeszélt szabályok betartására. Az órákon kitartóan, fegyelmezetten dolgozik. Feladatait önállóan, saját tempójában végzi."

Az autizmussal nem diagnosztizált fiamról (ügyes gyerek, mindig sikerül magát egy szürke tartományban tartania és még soha nem küldtek vele Nev. Tan.-ba meg ilyen helyekre) pedig pont az ellenkezőjét írták és akár el is gondolkodhatnék egy ADOS-on vele is, de nem teszem... :
"Az általános viselkedési normák és illemszabályok ismeretében bizonytalan. Nehezen barátkozik és nem szívesen működik együtt társaival. A felnőttekkel (tanítóival) barátságos, de nem tisztelettudó és nehezen működik együtt."

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr31213157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deep_fried 2009.07.16. 18:59:23

Nekem volt még elsőben tájékoztató füzet, na azt nagyon megnézném, emlékszem, egyszer apám mérgesen odahozta, hogy micsoda dolgokat írnak rólam? Én meg úgy láttam, hogy hiszen ez csupa dícséret, és nem foglalkoztam vele. És később meséltem valakinek, hogy "höhö, mutatta, hogy sok rossz van benne, erre az mind jó volt".
Naggyon valószínű, hogy azok közt mégiscsak volt valami a nem figyelésről, meg arról hogy osztálytársaimat nem vettem be a játékaimba, stb.

Andimama 2009.07.24. 14:35:56

Kedves anyanya!
Még kezdő vagyok az autizmus témában, de eddig a Te oldaladon találtam a legtöbb hasznos infót. Ráadásul még a stílusodat is élvezem! Csak hálámat akarom kifejezni meg csodálatomat, hogy két kisfiúval egyedül ..., és még erre is szánsz energiát. Szóval nagyon köszi és drukkolok Nektek!
süti beállítások módosítása