HTML

egyszervolt

"Izgalmas zűrzavar riasztó csűr-csavar, ez a kertekkel teli gyom, kulcshoz az ajtó, lefolyóval telt edényhalom, hüvellyel teli borsó, közelgő távolodó, én vagyok." Donna Williams (részlet)

Belebeszélés

  • gic30: Kiválóan összefoglalja a lényeget. Köszönjük! (2013.09.05. 11:14) Autizmus, média (1.)
  • furilány: Szia Cseho! Írtam neked levelet. Lehet, hogy nem kaptad meg? (2012.04.20. 09:49) re-blog
  • szemlelodo: Nagyon jóóó! Már az ilyenek olvasástól is megjön az ember kedve és tettereje. (2011.05.17. 16:26) Színpadon
  • cseho: de valszeg - Lisbeth Salander alakjanak Pippi az alapja. (2011.03.19. 14:07) Karakterek, könyvek
  • semota: Ilyet én is szoktam, ugyanazt a dalt szoktam összevissza loopoltatni. (2011.03.13. 12:21) mindennapi
  • semota: A bolondokhajójás sztori nagyon LOL, a mentális retinámon megjelent az egész sztori :D Annyira tip... (2011.03.13. 10:33) Autizmus Világnap
  • SpiRitta (törölt): köszönöm ahogy írsz. de tényleg. nehezen jutok el oda, hogy sokat vissza tudjak olvasni, és ezt cs... (2011.02.25. 20:31) A témáról és annak blogolásáról

a spektrum mese

2011.03.15. 21:12 cseho

Karakterek, könyvek

Semota a napokban irt Jodi Picoult: Házirend cimű könyvéről, ami mostanában jelent meg magyarul is, és a főszereplője állitólag asperger szindrómás.
Én is megvettem a könyvet magyarul, amint megláttam, gondoltam pont jó lesz erre a 4 napos szünetre, hogy lesz majd valami szórakoztató és egyben érdekes olvasnivalóm, amivel majd nagyon lekötöm magam...
Hát, én most tartok kb. a könyv felénél, részemről irdatlan kinszenvedések közepette, és nagyon közel vagyok ahhoz a ponthoz, hogy itt most abba is hagynám olvasását, mert
- a könyv se nem szórakoztató, pedig kriminek van kikiáltva, de ahhoz túl egyszerű és már a legelején megoldható, igy nincs benne krimimegoldó élvezet;
- se nem egy asperger szindrómásról szól, sokkal inkább egy olyan emberről, aki egyszemélyben – töménytelenül és kiméletlenül, a legelejétől a legvégéig - rajta van az egész autizmus spektrumon.
Ezenkivül, ott van az oltásos vonal is a könyvben, mely szerint az oltások okozzák az autizmust (sic!), igaz, hogy feltételes szinten azért, tehát nem konkrétumként, de a könyv nekem a hiteléből ezáltal rengeteget veszitett. Az oltásról már tudjuk, mert bebizonyitották tudományosan, hogy nem okoz autizmust. És ez az egyetlen eddig feltételezett autizmust okozó ok, amit mára már, és amikor a könyvet irták már akkor is, végre teljesen kizártak - felemlegetni még feltételezés szinten is hiteltelen, és nem is annyira kéne.
Ellenben, sokkal hasznosabb lett volna az irónő részéről, ha már aspergerre és autizmusra kihegyezett könyvet ir, ha egy kicsit jobban körbejárta volna és sokkal jobban belemászott volna a szociális/kommunikációs képességek javitására szolgáló terápiákba, és azokról irt volna bővebben, meg arról, hogy mennyit tud javitani egy autistának egy ilyen terápia. De nem tette ezt sajnos.

Van viszont egy másik könyv, amiről még nem tudom miért, én sem irtam eddig, és nem is nagyon olvastam kritikát róla, és nem is nagyon hallottam még úgy emlegetni, mint egy aspergeresről szóló, és egy asperger szindrómás karakterre kihegyezett történetet, ez pedig Stieg Larsson által nagyon profin megirt: A tetovált lány/A lány, aki a tűzzel játszik/A kártyavár összedől trilógiája.
Nem elég, hogy az aspergeres karakter, akiről szerencsére nem kell a könyvben 3 szavanként elolvasni, hogy autista, és nem mellesleg egyébként „a lány” kiválóan megirt karakter, de maga a könyv is, műfaja szerint krimi, fantasztikus. Nekem a „nem tudtam letenni” kategória volt.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr542740702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

semota · http://livewithit.blog.hu 2011.03.16. 00:43:36

"egy olyan emberről, aki egyszemélyben – töménytelenül és kiméletlenül, a legelejétől a legvégéig - rajta van az egész autizmus spektrumon."

LOL, ez telibe talált!
Ezzel a mondattal remekül összefoglaltad azt, amit én oldalakon át fejtegettem :D Ennek alapján át is írtam a szövegemet.

Még azt jegyezném meg, hogy a regény által közvetített szülői minta is halál gáz. Az anyukát mártírnak mutatja be, akinek merő szopás az élete az auti gyereke miatt. Egyrészt minden dologban feltétel nélkül kiszolgálja a fiát, meg se próbálva változtatni a kialakult viselkedésmintáin, másrészt semmi önállóságot nem engedélyez neki.

semota · http://livewithit.blog.hu 2011.03.16. 10:49:07

Tartok tőle, hogy ennek az egésznek az olcsó szenzációhajhász szemlélet áll a hátterében. Egy átlagos aspi, akinek munkahelye, netán pasija/barátnője van, nyilván nem lenne elég extrém az úri közösségnek. Valami durva kell, olyan, ami sokkolja az embereket.

szemlelodo 2011.03.16. 22:43:28

A tetovált lányos trilógiáról sok jót hallottam már. Nem gondoltam volna, hogy ilyen a témája, de köszi az ajánlást, felkeltetted az érdeklődésem! :)

semota · http://livewithit.blog.hu 2011.03.16. 23:16:35

A Tetovált lányt mi elmentünk megnézni moziban, de annyira durva volt, hogy nem bírtam végignézni. (Már az első megerőszakolós jelenetnél feladtam a küzdelmet.) Emiatt sajnos a könyv is felejtős lesz :(

cseho · http://autizmus.blog.hu 2011.03.18. 09:26:53

@semotoid: igen, az anya nagyon gáz. alaphelyzetből tehet arról, hogy a gyereke oly mérhetetlenül rugalmatlan.
Nekem soha nem jutna eszembe befeküdni a gyerekem olyan jellegű elvárásának, hogy mondjuk csak hétközben cserélhetem le az ágyneműjét, vagy hogy egyszinű kaját kelljen neki mindennap főznöm. Nekem is van életem, és az ilyen funkciótlan rutinokat soha nem támogattam, és nem is alkalmazkodom hozzájuk.

a tetovált lányt nagy hiba volt filmen nézni, és abból hosszútávú következtetést levonni. Nem azt mondom, hogy a könyvben nincs erőszak, mert persze nyilván hisz abból csinálták a filmet, de a történet olvasva egészen más. Az a csávó irt egy tökéletes könyvet, ami nagyon sok sikon mozog, jó filmet csinálni belőle, ami egyáltalán a könyv közelébe ér, szerintem eleve nem lehetett. Kár lenne a film miatt az irodalmat kihagyni.

semota · http://livewithit.blog.hu 2011.03.18. 14:18:41

@cseho:

Ugyan a könyvben le van írva, hogy a meltdown nem az érzelmi zsarolás eszköze, hanem az autiagy túlpörgése, de ez ebből a könyvből mégse jön át. Olyan a főhős, mint egy dackorszakos csecsemő, csak 180 centis és 90 kilós kivitelben. Ha nem tetszik neki valami, csapkod-üvölt, anyu meg egyből pattan, hogy megszüntesse a meltdown okát.
Én azt tapasztaltam, hogy az auti sok mindenről meggyőzhető, ha ésszerű érvekkel, számára érthető formában elmagyarázzák neki, hogy az miért jó úgy.
Ha valami szenzoros problémája van a dologgal, az persze más, de ott is lehet kompromisszumos megoldást találni.

Lolek@Bolka 2011.03.18. 22:10:26

Ha már svéd és irodalom, Harisnyás Pippi nem autista csajszi?

cseho · http://autizmus.blog.hu 2011.03.19. 14:07:27

de valszeg - Lisbeth Salander alakjanak Pippi az alapja.
süti beállítások módosítása